‘Geen overzicht AED’s in Diemen maar altijd eerst 112 bellen’

Er bestaat geen publieke database meer van alle locaties in Diemen waar een AED (Automatische Externe Defibrillator) hangt. Het Rode Kruis geeft aan dat er geen registratieplicht is voor AED’s en dat het veel moeite zou kosten om een complete en betrouwbare database samen te stellen en die ook up-to-date te houden. Ook willen sommige AED-eigenaren niet dat hun locatie openbaar wordt gemaakt en spelen er privacy problemen. Dat leggen B&W uit in antwoord op vragen van de Ouderenpartij Diemen. ‘’Verder geldt dat een overzicht in een openbare database er toe kan leiden dat 112 niet of vertraagd wordt gebeld, omdat mensen eerst op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde AED. In dat geval worden de professionele hulpdiensten niet of niet direct gealarmeerd en dat is het belangrijkste wat omstanders in het geval van een hartstilstand moeten doen.’’ Na een melding bij 112 stuurt de Meldkamer dan direct ook gecertificeerde burger-hulpverleners uit de buurt om het slachtoffer te helpen. ‘’Zij kunnen er starten met de reanimatie (eventueel met een AED) binnen de belangrijke eerste 6 minuten.’’ De gemeente neemt daartoe graag de suggestie van de Ouderenpartij Diemen over om in een volgende Gemeentegids en op andere plekken een stappenplan op te nemen met als belangrijkste eerste stap om 112 te bellen.