Plannen twee datacentra in Diemen op tafel

In Diemen bestaan twee plannen voor een datacentrum. Eén datacentrum zou moeten verrijzen aan de oostkant van het terrein van Vattenfall aan de Overdiemerweg. Voor dat project langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Maxis heeft de gemeente al een ‘principeverzoek’ goedgekeurd. Het plan voor dat datacentrum ‘van meerdere bouwlagen’ wordt momenteel verder uitgewerkt. Daarnaast zou er ook een datacentrum moeten komen in een bestaand bedrijfsgebouw aan de Treubweg op bedrijventerrein Verrijn Stuart. Ook voor dat plan hebben B&W, onder strikte voorwaarden, groen licht gegeven. Het bedrijf achter dit project wil ook het betrokken pand vergroten. ‘’In het licht van de duurzaamheidsagenda, de actuele maatschappelijke discussie over datacenters en duurzame energie, en de regionale energiestrategie die wordt opgesteld, vinden wij het erg belangrijk dat het plan voor een datacenter voorzien is van een goede duurzame onderbouwing. De koppeling van restwarmte uit het datacenter met de stadverwarming van Vattenfall kan daar mogelijkheden voor bieden. Daarnaast is ook een belangrijk aandachtspunt hoe de stroomvoorziening wordt geregeld en welke gevolgen dit eventueel zou kunnen hebben voor de bestaande en nieuwe woon- en werkgebieden,’’ lichten B&W toe in antwoord op raadsvragen van de Ouderenpartij Diemen.

(archieffoto)