Bezwaar maken tegen parkeerbon scanauto loont de moeite

Bezwaar maken tegen een parkeerboete die is opgelegd na controle door een scanauto, die sinds augustus vorig jaar ook in Diemen rondrijden, loont de moeite. In Amsterdam, waar de Diemer scanauto‚Äôs vandaan komen, is in 2019 twee-derde van de boetes waartegen een bezwaar was ingediend geschrapt. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. In de hoofdstad werden in dat voorlaatste jaar 550.000 boetes verzonden waar tegen ruim 70.500 bezwaarschriften werden ingediend. Daarvan werden er 46.600 toegewezen. In Rotterdam en Utrecht leidt driekwart van de ingediende protesten tot het schrappen van de parkeerboete. Max Heck van Appjection zegt tegen de NOS dat het hoge aantal onterechte boetes te maken heeft met het ontbreken van ‘de menselijke maat’ bij scanauto’s. Volgens hem herkennen de auto’s bijvoorbeeld niet of iemand net naar een parkeerautomaat loopt of aan het laden en lossen is. Daarnaast kan het nog wel eens misgaan als niet wordt herkend of iemand een ontheffing, een invalideparkeerkaart of een vergunning heeft.