Diemen Rochdale

D66 Amsterdam: statushouders naar buurgemeenten

D66 Amsterdam wil de opvang van statushouders in ieder geval voor een deel overhevelen naar de buurgemeenten waartoe ook Diemen behoort. ‘’Als het hier niet kan dan moeten we in gesprek met buurgemeenten om onze beschikbare budgetten daar in te zetten’’ aldus Alexander Hammelburg, D66-raadslid in Amsterdam. De hoofdstad moet dit eerste halfjaar 668 statushouders huisvesten vergeleken met 316 een jaar eerder. Dat is nodig om een in de loop der jaren opgebouwde achterstand weg te werken. De woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) van volkshuisvesting verwacht niet ‘dat buurgemeenten gelijk met de witte vlag staan te zwaaien’.  ‘’Natuurlijk vinden er gesprekken plaats of de opvang ook elders in de provincie kan. Maar het is heel lastig en ook iets waar de provincie echt over na moet denken,’’ verklaart hij tegenover AT5. Andere fracties in de Amsterdamse gemeenteraad zijn ook niet enthousiast over de ideeen van D66.