Drie jaar cel voor plaatsen handgranaat op Diemerplein

Een 22-jarige man is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van een op scherp staande handgranaat in het toenmalige restaurant Bammy’s Wok op het Diemerplein. De dader bracht daarmee omwonenden in gevaar, vindt de rechtbank Amsterdam. De wordt gemeld door het AD. De man reed samen met een andere op een scooter in de nacht van 3 op 4 februari vorig jaar naar het wokrestaurant, sloegen de ruiten kapot met een baksteen en plaatsten de handgranaat op de deurmat. De veiligheidspin van de granaat was verwijderd en de beugel was vastgemaakt met tape waardoor de kans groot was dat de granaat zou ontploffen. Volgens een aan de rechtbank overlegd deskundigenrapport zouden binnen een straal van tien meter doden hebben kunnen vallen, met name in de woningen vlak boven het wokrestaurant. Uit het politie-onderzoek bleek dat het pand ook was beschoten. Het incident leidde destijds tot veel onrust in Diemen en Bammy’s Wok is korte tijd later op last van de burgemeester van Diemen definitief gesloten omdat het een gevaar vormde voor de openbare orde. De politie kwam de dader van de aanslag op het spoor via DNA op de baksteen. Hij was eerder veroordeeld voor een geweldsdelict.