Monument Muiderstraatweg Diemen wordt opgeknapt

Het herdenkingsmonument aan het einde van de Muiderstraatweg, bij de ingang van het Diemerbos, wordt opgeknapt. Vanaf maandag 8 februari zullen het kruis en de gedenksteen daarom tijdelijk elders veilig worden opgeslagen. Voor de nationale dodenherdenking op 4 mei zal het werk afgerond en het kruis en gedenksteen weer teruggeplaatst zijn. De opknapbeurt is nodig omdat de damwand achter het monument in slechte staat is. De damwand wordt vervangen, de bestrating weer netjes aangelegd en de beplanting bij het monument vervangen. Voordat de gedenksteen en het kruis worden teruggeplaatst, krijgt het kruis een nieuw laagje verf. Het herdenkingsmonument is na de oorlog opgericht op de plek waar op 6 januari 1945 vijf personen werden gefusilleerd. Dit was een vergelding voor een door het verzet gepleegde sabotageactie op de spoorlijn. Op de gedenksteen, die op 4 mei 2014 onthuld werd, staan de namen van de slachtoffers. Oud-burgemeester De Hon achterhaalde hun namen. Zij zijn begraven op de erebegraafplaats in Overveen.