vrijheidsmaaltijd

Burgemeester Boog: Diemen blijft gewoon zelfstandig

‘’Diemen blijft gewoon zelfstandig! Dat roept burgemeester Erik Boog het SGP-kamerlid Roelof Bisschop toe. Bisschop heeft in het kamerdebat over de fusie van Weesp met Amsterdam gesteld dat hij het vreemd vond dat Diemen nu ‘een enclave binnen de republiek Amsterdam wordt’ en in een ‘hamburgersituatie’ terecht zou komen. Hij suggereerde daarmee dat Diemen maar opgeslokt moest worden door Amsterdam. De burgemeester van Diemen wijst dat idee echter fel al. ‘’Ten eerste had meneer Bisschop beter op de kaart moeten kijken. De fusie tussen Weesp en Amsterdam verandert niets aan de gemeentegrenzen van Diemen. Weesp grenst niet aan Diemen, dus blijft Diemen ook met Amsterdam dezelfde grenzen houden. Maar belangrijker zijn de inhoudelijke redenen en de verschillen met de situatie van Weesp. Zo heeft Diemen heeft geen enkele reden om te fuseren. In tegenstelling tot Weesp, kent de gemeente Diemen geen problemen met bestuurskracht. Wij kunnen de dienstverlening aan onze inwoners prima uitvoeren. Diemen groeit en heeft een stabiel en ambitieus bestuur. En ondanks de moeilijke coronatijd hebben wij de financiën op orde. Wij vinden een gemeente dicht bij de mensen en met korte lijnen naar de samenleving belangrijk. Ondersneeuwen in de grote stad Amsterdam en bij een stadsdeel gevoegd worden? Dat lijkt ons absoluut niet in het belang van de inwoners van Diemen. Stadsdelen van Amsterdam hebben tegenwoordig weinig te vertellen, ze mogen alleen adviseren. De centrale stad, die op afstand staat van de stadsdelen en de inwoners, beslist over de belangrijke zaken. Daarnaast is Amsterdam door de coronacrisis in financieel zwaar weer terecht gekomen, forse bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn nodig om de Amsterdamse begroting sluitend te krijgen.’’