Extinction Rebellion blokkeert centrale Vattenfall Diemen

Activisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend de beide toegangen tot de centrale van Vattenfall aan de Overdiemerweg in Diemen geblokkeerd. Politie en handhaving kwamen rond 13.00 uur wel een kijkje nemen maar grepen nog niet in. De actievoerders protesteren tegen het plan om hier een biomassacentrale te bouwen. Ze hebben boomstronken meegenomen en twee van de actievoerders zitten op palen op zo’n twee meter van de grond. Op het spandoek is ”Houtstook is niet duurzaam” te lezen. “Elke cent die naar de subsidie van biomassa gaat zou ook naar echt duurzame maatregelen kunnen gaan. We verbranden letterlijk miljarden”, zegt woordvoerder Micha Meerburg tegen AT5. Vattenfall heeft alle benodigde vergunningen voor de biomassacentrale in huis maar daar loopt nog wel een rechtszaak tegen. Bovendien hebben Diemen en alle omliggende gemeenten er herhaaldelijk bij het energiebedrijf op aangedrongen af te zien van het project. Vattenfall is in overleg met de regering over de subsidie op biomassa en verwacht eind dit jaar een definitief besluit te nemen over de centrale in Diemen.

(archieffoto)