VVD en CDA Diemen: grote twijfels over klimaatfestival

De fracties van de VVD en het CDA in de raad van Diemen zetten gezien de coronacrisis grote vraagtekens bij het klimaatfestival dat op 14 maart in het centrum van Diemen wordt gehouden. ‘’Gezien het weer stijgende aantal besmettingen vinden we dit ongepast. De VVD maakt zich ook grote zorgen over de klimaatcrisis maar of zo’n festival een bijdrage levert aan de oplossing vragen we ons af. Hoe gaat de gemeente straks de 1,5 meter afstand handhaven, is het geen illusie te verwachten dat mensen zich aan die regel zullen houden. Worden er boetes uitgedeeld als die regel overtreden wordt?’’ aldus VVD-er Johan Jägers. ‘’Het is een recht maar of het verstandig is de vraag. Dit is geen prettig signaal richting de horeca en de ondernemers die zich aan de regels moeten houden. Bovendien is de kans groot dat mensen er op af komen om te kijken wat er aan de hand is. Straks moet de politie het plein nog ontruimen, dat moeten we helemaal niet hebben,’’ aldus CDA-raadslid Janneke de Graaff. Burgemeester Erik Boog wees echter nadrukkelijk op het recht op demonstreren. ‘’Daar bieden we ook ruimte voor.’’ De gemeente heeft de organisatoren wel meegedeeld ‘dat ze zich strikt dienen te houden aan de coronaregels’, met name de 1,5 meter afstand. Boog: ‘’We gaan daar ook toezicht op houden en zo nodig op handhaven.’’