Invallen in Diemen bij onderzoek handel met nepfacturen

De Fiod heeft in totaal twaalf woningen en bedrijfspanden in Diemen, Amsterdam en Wateringen doorzocht in een grootschalig onderzoek naar miljoenenhandel met nepfacturen. Bij die doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, woningen, auto’s en bankrekeningen. Ook is ruim 600.000 euro aan contanten aangetroffen en in beslag genomen. De FIOD heeft vijf mannen en een vrouw aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op een 64-jarige hoofdverdachte uit Wateringen. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De andere verdachten in de leeftijd tussen 23 en 59 jaar worden verdacht van valse aangiften omzetbelasting. Het vermoeden is dat de hoofdverdachte tientallen ondernemers in de kledinghandel faciliteerde met valse facturen en hiermee hun ‘zwarte inkoop’ in stand hield. De verdachte verstuurde valse facturen en ontving van ondernemingen miljoenen euro’s op zijn bankrekeningen. Het overgrote deel van dit geld werd contant opgenomen. Als vergoeding voor de door hem geleverde valse facturen behield hij een percentage van de factuurwaarde. De rest van het geld gaf hij de kledinghandelaren contant terug, omdat er mogelijk geen sprake was van in- of verkoop van kleding. De kledinghandelaren daarentegen kregen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij onjuiste belastingaangiften deden en omzetbelasting bij de Belastingdienst terugvroegen van kleding die zij niet verkocht hadden. Het belastingnadeel is opgelopen tot vermoedelijk zes miljoen euro.

(foto FIOD)