Vattenfall bouwt grote elektrische boiler in Diemen

Vattenfall gaat een grote elektrische boiler bouwen bij haar centrale in Over-Diemen. Die kan duurzame warmte leveren op momenten waarop er veel stroom uit zon en wind is. De kans bestaat dat met dit project de omstreden biomassacentrale in Diemen niet gebouwd hoeft te worden maar Vattenfall bevestigt dat nog niet. In Zweden werkt Vattenfall al bijna 30 jaar met E-boilers, en sinds enige jaren staat er ook een elektrische boiler van 120 MW in Berlijn. In Nederland wordt de Diemer installatie Vattenfalls eerste E-boiler. De installatie is een soort ‘waterkoker’, die stroom om zet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, een grote ‘thermoskan’. “Begin oktober 2020 is de vergunning verleend en inmiddels is ook de SDE++ subsidie rond. Er kan een E-boiler van 150 MW komen in Diemen”, vertelt Michelle Poorte, projectmanager Heat Projects bij Vattenfall. “De E-boiler gaat alleen aan als de elektriciteitsmix duurzaam is, dus met veel stroom uit zon en wind. Als je hem op andere momenten zou inzetten, zou dat juist slecht zijn voor de duurzaamheid van het warmtenet, want dan moet er bijvoorbeeld een gascentrale harder draaien om de extra stroom voor de E-boiler op te wekken.” De E-boiler heeft meer capaciteit dan de eventuele bio-warmte installatie van 100 MW waarover veel discussie is, maar kan helaas dus minder worden ingezet, legt Vattenfall uit. Met de huidige verwachte inzet van de E-boiler denkt Vattenfall ongeveer 15% van de warmte duurzaam te kunnen leveren.