Vattenfall besluit volgend jaar over biomassacentrale Diemen

Hoewel de rechtbank in Haarlem de bezwaren tegen vergunningen voor de biomassacentrale in Diemen heeft verworpen, neemt Vattenfall pas in het voorjaar van 2022 een besluit over het omstreden project inderdaad doorgaat. Dat stelt het energiebedrijf in een reactie. ‘’De rechter bevestigt daarmee dat er met de mogelijke komst van een bio-warmte installatie geen sprake zal zijn van een hogere uitstoot dan wettelijk toegestaan. Ook heeft de rechtbank bevestigd dat dit project niet zal leiden tot negatieve effecten in de natuurgebieden. Het is goed dat er nu duidelijkheid is over de vergunningen. Dat verandert niets aan wat wij eerder al hebben aangegeven, namelijk dat we het definitieve besluit of de bio-warmte installatie er komt of niet, niet eerder zullen nemen dan in het voorjaar van 2022. Ondertussen werken we aan alternatieven en zetten wij vol in op de versnelling en de ontwikkeling van andere duurzame warmtebronnen, zoals de 150MW E-boiler die we vorige week aankondigden, maar ook geothermie, aquathermie en het gebruik van restwarmte uit datacentra.’’ Vattenfall voegt daar nog aan toe: ‘’We merken dat er veel vragen zijn over de brandstof: áls de bio-warmte installatie er komt, zal de biomassa bestaan uit bijproducten van de bosbouw- en houtindustrie. Er zullen dus geen bossen worden gekapt voor deze centrale.’’