Oudste huis van Diemen Oude Smidse (1749) te koop

Het oudste huis van Diemen, de oude smederij aan de Ouddiemerlaan, staat als woning te koop voor 749.000 euro. Op de muurankers in de voorgevel van de Oude Smidse is het jaartal 1749 te lezen. Dit jaartal is bedrieglijk, want het pand is in werkelijkheid ouder, staat op DaaromDiemen te lezen. ‘’De oudste eigenaar die tot nu toe in het Diemense gemeentearchief werd gevonden is Willem Wolf. In 1734 wordt hij voor het eerst genoemd. De tweede eigenaar, Anthonie Bronsman, gaat de smederij in 1749 geheel verbouwen en plaatst het smeedijzeren muurankers met jaartal. Links naast de smederij stond vroeger een vrijwel identiek pand (gedateerd 1745).’’ De makelaar schrijft op Funda: ‘’Dit bijzondere object, waarvan het originele smederij-gedeelte aan de voorzijde van dit 7 meter brede pand nog deels behouden is gebleven, wordt nu, na een grootscheepse renovatie, te koop aangeboden. De vorige eigenaren hadden hun woning opengesteld voor de landelijke Open Monumentendag, aangezien “De Oude Smidse” een officieel gemeentelijk monument is, de nieuwe eigenaar is van harte uitgenodigd dat ook weer te doen!’’