Koper bestaande woning Diemen moet er zelf gaan wonen

Diemen wil een opkoopbescherming invoeren voor bestaande koopwoningen. Dat betekent dat de koper daar de eerste tijd zelf in moet gaan wonen. Op die manier wordt voorkomen dat beleggers te veel koophuizen in Diemen opkopen en vervolgens – duur – verhuren. In sommige wijken van Diemen is al 20 procent van de koophuizen op die manier in handen van particuliere beleggers. De opkoopbescherming wordt op 1 juli ingevoerd.  ‘’Door het historisch grote woningtekort staat de beschikbaarheid en betaalbaarheid van wonen in Diemen onder grote druk. Diemen moet een plek zijn voor alle inwoners en daarom is het belangrijk om oog te houden voor de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor mensen met een laag en een middeninkomen. Schaarste en enorme prijsstijgingen maken het voor deze groep steeds lastiger om in Diemen een woning te kopen. De schaarste wordt mede veroorzaakt doordat grote en kleine beleggers bestaande koopwoningen verwerven en deze niet zelf bewonen maar voor de verhuur aanbieden, het zogenaamde buy-to-let, veelal tegen hoge huurprijzen. Zowel voor de effecten op de leefbaarheid als de effecten op beschikbaarheid en betaalbaarheid vindt de gemeente dit een ongewenste ontwikkeling.,’’ aldus een toelichting aan de gemeenteraad.