Venduhuis Diemen veilt foto’s Ed van der Elsken

Bij het Diemense Venduhuis de Eland & de Zon gaan eind september twee foto’s uit 1950 en 1959 van de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990) onder de hamer. Van der Elsken, het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse fotografie, was een getalenteerd straatfotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vormgaf. Hij richtte zijn camera bij voorkeur op karaktervolle en opvallende individuen. In 1956 debuteerde hij met zijn fotoboek “Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés”, dat hem op slag internationaal beroemd maakte. Lange tijd werden zijn foto’s niet echt op waarde geschat. Aan die onderwaardering kwam pas goed een eind in 2017 toen het Stedelijk Museum Amsterdam een solo tentoonstelling over zijn werk hield. De werken die nu worden geveild komen uit de privécollectie van wijlen Dirk Buwalda (1947-2009). Het is de eerste keer dat deze specifieke foto’s onder de hamer zullen gaan. Dat gebeurt op 29 september. De foto’s zijn daarvoor, van donderdag 22 t/m zondag 25 september, voor iedereen te bezichtigen tijdens de kijkdagen bij Venduhuis de Eland & de Zon aan de Weesperstraat in Diemen. ‘’Wij zijn vereerd de kans te krijgen om deze unieke werken voor het eerst te mogen veilen. Dergelijke foto´s zijn zeer zeldzaam in ons werkveld’’, zegt Elise Trommelen, directeur bij het veilinghuis.