Wethouder Klaasse biedt excuus aan voor Omval-schandaal

De Diemer wethouder Jeroen Klaasse heeft in de gemeenteraad een aantal malen achtereen zijn excuus aangeboden voor de enorme overschrijding van het budget voor de uitbreiding van De Omval. Dat project kost uiteindelijk 7 miljoen euro, ruim drie keer zo veel als de oorspronkelijke schatting. Klaasse was ‘enorm chagrijnig’ dat hij de raad nog eens 2,55 miljoen euro moest vragen. Hij schrijft dat deels toe aan de hoge inflatie en toenemende kosten maar geeft verder volledig toe dat er binnen de gemeente veel grote fouten zijn gemaakt. Bij de oorspronkelijke kostenschatting is met een groot aantal posten geen rekening gehouden wat pas in een zeer laat stadium is ontdekt. Ook paste het project, met een externe projectleider, niet binnen de gemeentelijke organisatieregels. B&W hebben, aldus Klaasse, nu verdere maatregelen genomen. Ook zal begin volgend jaar een onderzoek worden uitgevoerd om soortgelijke problemen te voorkomen. De wethouder heeft er wel vertrouwen in dat het bij dit extra budget blijft maar kan dat niet voor 100% garanderen. In de gemeenteraad kreeg de wethouder vooral zware kritiek van de VVD en de Ouderenpartij Diemen. De OPD vraagt zich daarbij af of het college uitgaven heeft gedaan zonder goedkeuring van de raad waardoor de wethouders persoonlijk verantwoordelijk zouden zijn voor rond de 600.000 euro elk.